divendres, 22 de gener del 2016

Muriel Casals: "Puigdemont té les virtuts de Mas però no ho és, i per tant, salva la cara de la CUP"

Muriel Casals: "Puigdemont té les virtuts de Mas però no ho és, i per tant, salva la cara de la CUP"

Casals admet que hi havia "interessos més o menys declarats i oberts d'alguns a JxSí que pensessin que hi havia l'oportunitat per apartar Artur Mas"

Muriel Casals, diputada de Junts pel Sí.
Muriel Casals, diputada de Junts pel Sí.   |   Jordi Borràs
Muriel Casals i Couturier (Avinyó, França, 1945) és ara diputada al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí. És una nouvinguda a la vida parlamentària, però no pas a la lluita política. Doctora en economia per la UAB, havia militat al PSUC i a ICV, però ha estat des de la presidència d'Òmnium Cultural on Muriel Casals ha viscut de més a prop el procés sobiranista. El seu nom havia sonat com a alternativa a Artur Mas per part de la CUP, que veia en ella 'la reina mare del procés'.  
La Muriel Casals activista de la societat civil, i no només diputada, com ha viscut els tres mesos de negociacions entre JxSí i la CUP?
La paraula seria intensament. I això vol dir amb moments d'alegria i amb alguns moments d'angoixa, perquè no és fàcil. Però justament perquè vinc de la societat civil i d'una entitat com és Òmnium Cultural, que el que ha fet i fa és posar en contacte sensibilitats diferents, aconseguir que vagin juntes persones, entitats, organismes, polítics i no polítics, aparentment allunyats, doncs em semblava que hi havia d'haver una continuació de la feina que jo tenia quan era presidenta d'Òmnium. Recordo la manifestació del juliol del 2010 contra la sentència del Constitucional contra l'Estatut, en què Òmnium, convidàvem entitats i polítics a fer un cafè i a parlar-ne, i per a mi vas ser una sorpresa molt grata que gairebé tothom hi venia, també els sindicats i les patronals.

Diria que sense la mediació de la societat civil, sobretot Òmnium, ANC, AMI i Súmate, l'acord entre CDC i ERC per anar plegats amb Junts pel Sí no s'hauria produït?
No ho podem saber, però la mediació i la insistència i la voluntat i l'esforç posat per tots aquests agents de la societat civil van tenir-hi un paper clau. Òmnium volia fer campanya a favor de la independència de Catalunya, i això vol dir que en el terreny de la política, t'has de situar al costat, i donant suport, als que volen això. I el millor que et pot passar és que els partits que volen això formin un bloc el més compacte i unit possible, perquè els socis d'Òmnim són molt plurals, n'hi ha que voten Convergència, ERC, de la CUP, d'ICV i fins i tot del PSC. Per tant, com més agrupades estiguessin les forces polítiques, més fàcil ens era des de la societat civil posar-nos al seu costat, per anar al darrere o per anar al davant arrossegant-los quan fos necessari.

Aquesta diversitat de pensament també es reflecteix en la junta d'Òmnium. Hi ha hagut també tensions internes per la posició de l'entitat davant del procés?
Tensió sí, però això no té per què ser negatiu! Divisió? No, divisió no. Estar en tensió, en alerta, com el corredor abans de començar la cursa. Aquestes tensions hi han estat, però en cap cas no han provocat enfrontaments durs o desagradables.
Un moment de l'entrevista al despatx de Muriel Casals al Parlament.
Un moment de l'entrevista al despatx de Muriel Casals al Parlament.   |   Jordi Borràs
Els dies previs a l'acord final entre Junts pel Sí i la CUP sí que hi va haver molts nervis i tensió a totes bandes. I novament, la societat civil, diuen, va ser el desllorigador per recuperar la voluntat de parlar entre les parts negociants.
Han tingut un pes important, perquè les entitats de la societat civil han estat neutrals. Tenim claríssim que el camí cap a la independència l'hem de fer junts, no hi ha cap país que es pugui construir només des de la dreta o només des de l'esquerra. Perquè el debat es va plantejar en el terreny de la ideologia: Volem la independència com sigui, o només volem la independència si és per fer la revolució socialista? El paper d'aquestes entitats ha estat també de dir als revolucionaris que no deixessin passar el tren, que sou tan revolucionaris que no voleu fer la revolució si teniu al costat algú que no us agrada? Hi renunciareu? I als altres els vam dir: "No veieu que la independència també ens portarà inexorablement a un país amb més justícia social i igualtat? Per cert, ja sé que ara no és políticament correcte citar Jordi Pujol, però quan va començar l'autonomia, va dir 'volem autogovern perquè volem redistribuir millor la renda, la riquesa i el poder, i la cultura'. Doncs això és el que estem fent, i és atractiu per a la dreta, per al centre i per a l'esquerra.

El dia de l'acord, la CUP va dir que havia complert el seu compromís perquè havia llençat Mas "a la paperera de la història". Hi ha hagut tensió excessiva, durant les negociacions, i fins i tot, manca de respecte per totes dues parts?
Hi ha hagut una mica de tot. Jo parlo des de JxSí, i val la pena remarcar la molta flexibilitat i paciència, la comprensió, i una certa seguretat, perquè almenys des de la meva observació, una bona part de les reivindicacions 'esquerranoses' de la CUP eren reivindicacions que des de l'àmbit de JxSí o ja teníem assumides o estàvem molt feliços d'assumir. Crec que vam tenir un comportament intel·ligent en el sentit de no exhibir-nos, sinó de donar les gràcies per les bones idees aportades per la CUP.

En aquest sentit, vostè jugava amb avantatge, pel seu passat de militància al PSUC.
Sí, és veritat, les esquerres amb una ideologia molt forta, i si això ho lligues a la joventut, hi ha una tendència a pensar que tu saps què convé a tothom i que qui no combrega amb les teves idees, està equivocat. Però com que d'aquests n'hi havia als dos costats... al final ens hem entès. Per exemple, la Gabriela Serra no pot dubtar que jo sóc una persona que vull el benestar per a les capes més populars de la població, i al mateix temps que a JxSí hi havia gent que podia tenir tendència al dogmatisme, també.

El seu nom va estar sobre la taula en dues ocasions com a possible alternativa a Artur Mas. Li han recriminat en alguna ocasió que, essent un perfil d'esquerres, es posés a costat del president?
Sí que m'ha passat, però és molt fàcil de contestar. Jo sé molt bé per què hi ha hagut retallades a la Generalitat en els últims anys, i bona part de les persones que m'han acusat d'estar amb persones que retallen, també ho saben. Jo no conec cap polític que li agradi retallar, els agrada inaugurar, ampliar i gastar diners. Anar repetint a tort i a dret que hi ha polítics que volen tancar hospitals i retallar serveis simplement és increïble si rumies una mica, però moltes vegades la política, malauradament, funciona amb poc nivell de raonament. Quan sento que m'acusen d'això, penso, com es pot ser tan sectari?

Ha vist sectarisme, en la negociació?
Se n'ha vist, tant en els negociadors com en alguns observadors, que no volien creure que l'anterior Govern, el presidit per Mas, amb una etiqueta de centre-dreta, podia fer coses com les que ells farien. I quan els ensenyes els pressupostos i els expliques que són polítiques socials, s'irriten moltíssim.

El Govern de Carles Puigdemnt té una 'etiqueta' diferent?
És obvi que sí, hi ha un desplaçament cap al centre-esquerra, per la composició pròpia del Govern. L'argument que 'això és la dreta', a hores d'ara ja no es pot sostenir. És més, l'ambició i l'esperança del Govern és que com que és tan obvi que es faran polítiques socialdemòcrates, qualsevol socialdemòcrata conscient haurà de donar suport a moltes de les polítiques del Govern.
Un primer pla de la diputada Muriel Casals.
Un primer pla de la diputada Muriel Casals.   |   Jordi Borràs 
Els últims dies, quan semblava que no hi havia pacte, es van fer evidents esquerdes, algunes de més subtils que d'altres, dins de JxSí pel que fa al president Mas. El dilema Mas o març va provocar problemes interns?
Quan la situació està al límit, la situació és tensa, però el grup de JxSí teníem molt clar que el nostre candidat era l'Artur Mas.

Tothom?
Jo crec que sí, una altra cosa és que hi hagués interessos més o menys declarats i oberts d'alguns que pensessin que aquesta era l'oportunitat per apartar Artur Mas. Però la convicció que el paper d'Artur Mas ha estat clau per arribar fins on hem arribat i que dóna prestigi internacional al procés, això fins i tot la CUP ho comparteix, perquè deia que no volia la mort política de Mas. Perquè la CUP sap que Mas era la diana de tots els atacs. Perquè és clar, que jo, la senyora d'Òmnium, catalanista de tota la vida, sigui independentista, això a Madrid els deixa molt tranquils, però que Mas i tot el que representa també vulgui la independència, això crea un problema a les institucions espanyoles.

De fet, es passa de ser 'el problema catalán' a ser el 'desafío catalán' quan CDC fa el pas...
Exacte, quan una part de la burgesia catalana, el gruix sociològic del centre de Catalunya, se suma al procés. Aquí comença el problema per a Madrid, i l'esperança per a nosaltres, perquè és quan podem guanyar.

Tornant al seu nom com a possible presidenta, en algun moment se li va plantejar formalment?
El meu nom surt quan es pensa que una possible solució és no perdre l'Artur Mas com a líder del procés, i buscar una fórmula que faci una presidència formal i no de lideratge. En mi veuen una persona que ja té una edat i que està claríssim que no té futur polític, això donava tranquil·litat als dos costats. Però de fet, no s'arriba a parlar. Hi ha un moment en què la CUP s'adona que està portant la tensió a un límit que els fa mal a ells i als seus amics, i busquen una manera de sortir d'aquest atzucac de no a mas. I pensen que si posen algú que faci de reina mare, s'acabaria el problema. I al final, més o menys s'acaba... La CUP diu explícitament que vol sortir d'aquest impàs, i si aquí ho sumem l'actitud decidida i generosa de l'Artur Mas, es desencalla tot.

I de sobte, un dissabte a migdia, a poques hores que expiri el termini per investir un president, apareix Carles Puigdemont.
En Carles Puigdemont té pràcticament les mateixes virtuts que l'Artur Mas, però no és l'Artur Mas, i per tant, salva la cara de la CUP. I ara, gràcies a la CUP tenim dos presidents per comptes d'un, dos senyors fantàstics. La CUP ens ha regalat un altre president.

Quan li comuniquen a vostè que Artur Mas fa un pas al costat?
Me n'assabento dissabte a la tarda, una estona abans de la roda de premsa oficial.

Quin va ser el seu primer sentiment en conèixer la notícia?
Com que l'anunci va lligat a la bona notícia d'en Carles Puigdemont, l'agror inicial es veu ràpidament dominada per la dolçor. El sentiment de tristor també es veu suavitzat perquè Artur Mas diu que no marxa, que es queda al procés d'una manera o altra. És veritat que jo defensava que el procés l'havia de liderar Mas, perquè és la cara més internacional i és en el punt de mira de Madrid, però te n'adones que emergeix un nou líder en un sol dia, perquè tenim un país amb molta gent fantàstica.

ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA. (SEGONA ÈPOCA, nº 3) (54). DEL DISSABTE DE GLÒRIA (09.01.16 ) A LA REPÚBLICA CATALANA, SENSE PRESSA, PERÒ SENSE PAUSA.

Articles del Víctor
16-18.01.16
ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA. (SEGONA ÈPOCA, nº 3) (54). DEL DISSABTE DE GLÒRIA (09.01.16 ) A LA REPÚBLICA CATALANA, SENSE PRESSA, PERÒ SENSE PAUSA.
DEL DISSABTE DE GLÒRIA (09.01.16 ) A LA REPÚBLICA CATALANA, SENSE PRESSA, PERÒ SENSE PAUSA.
Consideracions transversals.
Som el 16 de gener - un dia especial com veureu més endavant- i em poso a escriure l'article, això sí, a poc a poc, doncs crec que a partir d'ara m'ho podria prendre amb més calma i la vegada molta més filosofia, ja que ara tenim President, Parlament i Majoria independentista i sembla que la conjuntura actual- o els astres – ens son més propicis per posar-nos a treballar tots a una o gairebé, pel país - i en majúscula - . Per treure Catalunya de l'atzucac que es troba socialment. Aplicant el titular de l'Iu Forn d'ahir 15.01 que escrivia a “El Nacional.Cat”, (el projecte de diari de l'exdirector de La Vanguardia Pepe Antich, que de moment és un Blog) i que en deia: Filosofia Puigdemont: sense pressa, però sense pausa.

Fem una República Catalana, justa socialment.
Aquesta que dèiem de: sense pressa, però sense pausa, no l'hem de deixar de banda si volem fer un país nou en tots els aspectes i no seguir les petjades de l'antiga Espanya, primerament cal redreçar la gestió socioeconòmica, que està d'allò més fotuda arreu del nostre país. Unes accions que cal que faci aquest Nou Govern i les posi davant de tot, encara que si caldrà fer-les paral-lelament amb el Full de Ruta encara que tardem una mica més dels famosos divuit mesos de termini per la independència,- dels que tothom se n'omple la boca- i que després de 301 anys i escaig , potser ja no vindrà de la llargada de dos parts humans . 
Per cert dins d'un món que els rics cada vegada són més rics, i els pobres cada vegada més pobres, i amb poques capacitats i oportunitat de capgirar-ho, on resulta que Europa i Catalunya no se n'escapa d'aquesta plaga gens ni mica i no diguem Barcelona el seu Cap i Casal que com em vist darrerament on la diferència econòmica entre barris augmenta cada dia més, malgrat les bones intencions i les paraules grandiloqüents de l'Alcaldessa Ada Colau que segurament va veien que el món, els barris i les ciutats no s'arregla en un dia. I com a mostra un botó, encara que només ho puguem explicar en pures estadístiques que darrerament s'han publicat, i diuen així:
Al món. “Les majors 62 fortunes acumulen la riquesa de 3.600 milions de persones.Segons l'informe sobre desigualtat del 2015 que hi ha de l'ONG Intermón Oxfam que ens diu que hi ha uns 7,6 bilions de dòlars ocults en paradisos fiscals.On els rics han incrementat les seves fortunes des de l'inici de la crisi, i que aquest 2016 l'1% de la població tindrà més diners que el 99%”, i tots tan amples.”
A Barcelona. “Una família de Pedralbes és 7,2 vegades més rica que una de Trinitat Nova, i que en un any, el barri més ric de Barcelona s'ha enriquit més i el més pobre s'ha empobrit encara més el que fa que la renda del barri més ric és 7,25 vegades més que la més desafavorida. Es calcula a cada barri centrant el valor de Barcelona en base 100. I una dona ha de treballar 79 dies més a l'any per estar al nivell de l'home.On la Taula del Tercer Sector proposa crear un impost de renda negatiu per les persones vulnerables.” 
El President de la Filosofia: “sense pressa, però sense pausa”
 
Creiem que pel que es veu el fill del pastisser de Girona i de la vila d'Amer, (on tots estant cofois del seu quart President de la Generalitat, que segueix als tres abats, encara que siguin de mitjans dels segles XVI i XVII.). Un President amb pinta dels Beatles de la primera època , independentista de pedra picada, que li agrada el Rock, a cavall entre el 2.0, el periodisme, l'emprenedoria i la gestió. A més un home de comarques i eclèctic, que firmava a Twitter amb l'acrònim KRLS. Polifacètic com no n'havíem tingut mai cap, amb una tirallonga que segurament podrem augmentar més endavant.Doncs Sí, amb aquest MHP., que parla molt clar, i que, potser, serà més de traspàs que de frontissa, o de fusible, com alguns n`han anomenat, sembla que farem grans coses. 
 Tres segles, exactes, del Decret - borbònic - de Nova Planta. 

Precisament el dissabte 16 de gener del 2016, quan vaig començar l'article, digué que no era un dia qualsevol, ja que és el 300 aniversari del Decret de Nova Planta. (El 16 de gener de 1716 es van promulgar els Decrets al Principat, després dels regnes de València, d'Aragó (1707 i 1710), Menorca (1707), i de Mallorca i Eivissa (1715) que va suposar una castellanització de la cultura catalana, la provincialització de Barcelona i un endarreriment de més de cent anys, respecte a la resta d’Europa que no es va esmenar, a mitges, fins a l’arribada de la Renaixença a principis del XIX . Sapiguem,i no és broma, que per mitjà d'aquest Decret de Nova Planta, tots els països que van passar a dependre dels malèfics Borbons que com d'altres ( Primo de Rivera,Franco, etc.) han intentat assimilar-nos i fer-nos desaparèixer, ajudats per la complicitat i la desídia d'un munt de Botiflers volien matar l'ànima del país, però el que no sabient que “...l'ànima d'un poble no mort mai...!”, i menys la nostra.  
Al títol he posat, com heu vist, el nom irònic de Dissabte de Glòria, (nom que el vaig escoltar a TV3 que el deia en Queco Novell, quant feien presentació i alhora comiat conjuntament amb Bruno Oro) referent al passat dissabte 9 de gener, que es va arribar al desllorigador del Procés i s'ha posat Fil a l'agulla després de tres mesos de tràilers de “Gore-polític” , ambient que ara s'ha traslladat als veïns del costat, i pel que es veu ho tenen ven “ pelut”, pel seu mal cap,la seva prepotència i va per llarg. De tot això i més , n'anirem parlant, tot anant cap a la independència (segona època)... 
Víctor Lluelles i Cardona



dijous, 21 de gener del 2016

Degoteig de baixes al Cercle d'Economia pel procés si de la junta.

Degoteig de baixes al Cercle d'Economia pel procés

Des de fa un parell d'anys, cada mes es produeixen més baixes que altes de socis, sovint motivades per la posició del Cercle davant del procés, per massa tou amb l'independentisme o per massa decantat cap a l'unionisme


Les estelades han omplert la Meridiana
Les estelades han omplert la Meridiana   |   Jordi Borràs
A les reunions de la junta del Cercle d'Economia "la tensió i els nervis pel procés sobiranista s'han rebaixat força d'ençà del nomenament de Carles Puigdemont. Ha baixat la tensió entre alguns membres de la junta, que havia arribat a les seves cotes més altes en els darrers mesos", asseguren a El Món fonts presents a les reunions de la junta del Cercle.  
El primer gran xoc en el si de la junta va tenir lloc en la reunió prèvia al comunicat que va fer públic aquesta entitat sobre el 27S. En l'escrit s'afirmava que un canvi estructural a Catalunya només podia arribar "després d'una consulta legal i acordada", i recordava que "cal respectar la legalitat", de manera que no podia produir-se un procés d'independència després de les eleccions catalanes. I afegia que les "decisions unilaterals no poden posar en risc el principi de la legalitat i la pertinença a les institucions europees i l'euro". Un comunicat soft, que en realitat, era el resultat de la suavització exigida per alguns membres de la junta, disconformes amb l'esborrany inicial del comunicat, molt més contundent contra l'independentisme.

Després, un segon comunicat, posterior a la resolució del Parlament del 9N i a les negociacions amb la CUP, va portar més tensió encara entre els membres de la junta força transversal, però dividida també en blocs: l'independentista, l'unionista i el de la tercera via. Aquesta segona comunicació del Cercle assegurava que els danys econòmics en cas d'independència serien visibles des del minut zero, i en aquesta ocasió, no es van acceptar matisos. A la junta del Cercle d'Economia mai no es vota res, la decisió la pren la presidència i el seu entorn més immediat.
El procés i els socis del Cercle

Però el procés sobiranista no només ha tingut efectes en les reunions de la junta directiva. També en els socis del Cercle d'Economia. "Des de fa un parell d'anys, es produeixen més baixes que no pas altes, que es comuniquen mensualment a les reunions de la junta. A tall d'exemple, en la reunió d'aquest dilluns es van comunicar 7 baixes de socis per 3 altes, i al desembre, van ser 5 baixes i 2 altes, un percentatge que es manté gairebé tots els mesos. Certament, podem parlar d'un degoteig de baixes al Cercle com a conseqüència del procés", expliquen fonts de la junta a El Món. Ara bé, aclareixen que entre els socis que es donen de baixa "hi ha de tot, des de qui pensa que el Cercle té una posició molt hostil amb el procés, fins a qui pensa que justament és el contrari, que és massa condescendent amb l'independentisme".

De fet, alguns socis han fet arribar cartes al president del Cercle, Antón Costas, per explicar el motius de la baixa, que efectivament reflecteixen la mateixa divisió que es produeix en el si de la junta.

Guardiola: ‘El gest de Mas és un dels més grans que mai han fet els polítics catalans i espanyols’

Josep Guardiola
L’entrenador català del Bayern de Munic, Pep Guardiola, ha elogiat el pas al costat que va fer Artur Mas per permetre que la CUP donés suport a la investidura del nou president de la Generalitat: ‘El gest que ha fet quedarà per sempre més com un dels gestos més grans que han fet mai els polítics catalans i espanyols. Mas ha passat a ser una persona única dintre de la política catalana a través de tota la història’. I no s’ha quedat aquí: ‘Mas ha demostrat qui és. Crec que el trobarem molt a faltar. El president Mas va arribar, va ser-hi i se’n va amb una credibilitat intacta en la seva vida personal i política’. També creu que no se li ha fet justícia pel partit que representava: ‘Moltes vegades a Mas se li imputen coses per on és, pel partit que representava. I tan de bo pugui no deixar la política i sigui un actiu molt present dins de la política catalana’. Cal recordar que Guardiola va tancar simbòlicament la llista de Junts pel Sí a les eleccions del 27-S.
Preguntat sobre el nou president, Carles Puigdemont, li ha desitjat sort i encert, i ha destacat que en té molt bones referències. ‘És molt amic del Dome -Domènec Torrent, el seu ajudant tècnic-, de la colla de Girona i me n’ha parlat meravelles. És una persona preparadíssima, molt bona persona i m’agrada molt que els polítics siguin bona gent. No el conec personalment, no hi he parlat mai, però persones que el coneixen me n’han parlat molt bé li desitjo tota la sort i encert’, ha dit. Guardiola ha fet aquestes declaracions en la conferència de premsa prèvia al partit de lliga que el seu equip jugarà demà contra l’Hamburg.

Forcadell es reuneix amb el cònsol dels Estats Units a Barcelona

La presidenta del parlament rep en audiència el cònsol dels Estats Units a Barcelona, Marcos Mandojana, i el cònsol per a afers polítics i administratius, Adam Smith.
La presidenta del parlament rep en audiència el cònsol dels Estats Units a Barcelona, Marcos Mandojana, i el cònsol per a afers polítics i administratius, Adam Smith.
La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha rebut en audiència el cònsol general dels Estats Units d’Amèrica a Barcelona, Marcos Mandojana, i el cònsol americà per a afers polítics i administratius, Adam Smith. La reunió havia estat demanada pel consolat, per tal de conèixer personalment la nova presidenta de la cambra catalana. Mandojana, de fet, ja es va reunir amb la seva predecessora, Núria de Gispert, el 4 de setembre del 2015, unes setmanes després d’haver començat a desenvolupar les tasques de cònsol general.
Ni Mandojana ni Forcadell han volgut fer declaracions després de la trobada, que ha estat marcada pel caire ‘protocol·lari’ habitual en aquestes reunions. Des que és presidenta, Forcadell s’ha reunit amb els cònsols d’Estats Units i de França, amb el degà del cos consular a Barcelona i amb l’ambaixador suís a l’estat espanyol.

dimecres, 20 de gener del 2016

Who is Carles Puigdemont?

Who is Carles Puigdemont?

On January 12th 2016 he was officially sworn in as the 130th President of the Government of Catalonia.

VILAWEB – Profile of the 130th President of the Government of Catalonia
VILAWEB – Profile of the 130th President of the Government of Catalonia
 
Carles Puigdemont Casamajó was born on December 29th 1962 in Amer (la Selva) and currently lives in Girona. He is married and has two children. He studied for degree in Catalan philology at the University College of Girona and developed his professional career as journalist at El Punt, where he would later become the editor-in-chief and the general director of Catalonia Today, a daily newspaper in English which he helped launch.
With the exception of his time as director of Girona’s Casa de Cultura (2002-2004), his professional activity, which spans almost three decades, has always been related with the communication industry. He has been actively engaged in politics since his first nomination as a candidate for the CiU party in November 2006, when he was elected as a member of the Parliament of Catalonia in representation of the Girona region. As a Member of Parliament, he chaired the Culture and Language Commission and was member of the Foreign and EU Action and Youth Policy commissions.
Puigdemont would go on to lead Girona’s mayoral candidate list for the nationalist federation in both the 2007 and 2011 local elections. Subsequently, after his success in the polls, he was elected Mayor of Girona in the 2011 elections, becoming the first non-socialist mayor in the country’s democratic era. During his term in office he was a member of the Executive Committee of the Association of Municipalities for Independence (AMI), chairman for the Committee of Cultural-Historical Heritage, president of the Spanish Federation of Municipalities and Provinces (FEMP) and vice president of the Catalan Association of Municipalities.
In the local elections held in May 2015, he retained the results of 2011, keeping the 10 councillors he previously had and was re-elected as Mayor of Girona. From July 2015 until January 2016 he has was the president of the Association of Municipalities for Independence (AMI).
Despite his full dedication to politics, the media remains an activity he attempts to combine with his public duties. He follows closely the development of this sector and is especially interested in the cultural and social changes triggered by the ICT industry in the field of communication, while ensuring these technologies also help him in his political work. As a result of his professional contacts and this interest in the internet throughout the mid-nineties, in 1998 he designed the project for the creation of the Catalan News Agency
He is also interested in the projection of Catalonia in the foreign media and has followed it closely since the late eighties. In 1994 he published the book Cata…què. Catalunya vista per la premsa internacional [Catalonia as seen by the foreign media] (Ed. La Campana, Barcelona). He then went on to write a weekly column on the topic in the magazine Presència.
On January 12th 2016 he was officially sworn in as the 130th President of the Government of Catalonia.

Tots els errors de la CUP i Junts pel Sí en un article de Carles Castellanos, un dels pares fundadors de l´independentisme modern

Literatura catalana moderna – Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí
annaga1

Tots els errors de la CUP i Junts pel Sí en un article de Carles Castellanos, un dels pares fundadors de l´independentisme modern

2016: unitat i clarificació
19/01/2016 Hemeroteca

PER CARLES CASTELLANOS, MILITANT DE POBLE LLIURE, DE L’ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC) I PROFESSOR A LA UAB. PUBLICAT A LA SECCIÓ D’OPINIÓ DE EL PUNT AVUI  EL 18 DE GENER DE 2016

Haver aconseguit l’acord per a recomençar, el 10 de gener, el camí de la ruptura independentista no ens hauria d’impedir reflexionar sobre com hi hem arribat. Les clàusules del document, per elles mateixes prou estrafolàries, ja ens en mostren la fragilitat. Per això ara no n’hi ha prou amb reclamar la unitat de l’independentisme, sinó que és important situar en un primer pla la clarificació que necessiten, segons el parer de molts analistes, totes i cadascuna de les peces del trencaclosques.
Tots els espais polítics d’aquest àmbit han passat per una clarificació: CiU ho feia, no fa gaire, amb la partició de la coalició, una escissió dins Unió i l’eliminació d’aquest partit de l’escena parlamentària. L’espai socialdemòcrata, per la seva banda, ha donat lloc a un cert nombre de partits i col·lectius que orbiten al voltant d’ERC. I, darrerament, no podem oblidar que la CUP ha estat l’escenari d’una forta controvèrsia… Tots aquests trasbalsos tenen com a denominador comú els debats sorgits de l’avanç del moviment independentista. I en tots els casos l’esforç de clarificació ha estat fonamental per a continuar avançant.
Artefactes electorals “endimoniats”, i mancances. El darrer episodi que convé observar són les eleccions del 27 de setembre, una confrontació abordada amb artefactes electorals peculiars i amb una capacitat de reflexió política feble. Cal reconèixer, en primer lloc, que l’enginyeria electoral de Junts pel Sí i de la CUP-Crida Constituent contenia dins seu el germen de la polarització. En un cas, amb un cap de llista que figurava en quarta posició; i en l’altre cas, amb una política d’aliances al si del GAP (Grup d’Acció Parlamentària) que una part molt important de la militància de la CUP ha posat en discussió a partir del coneixement del pes determinant de petits grups d’inspiració no independentista en preses de decisió transcendentals.
No podem deixar de recordar també la proliferació d’atacs i de comportaments hooligans que ha posat de manifest la manca de formació política –de totes bandes– i ha deixat en mans de la irracionalitat, en molts moments, el futur del país. A tot això s’hi ha d’afegir el fetitxisme que s’ha empeltat en la pugna per un nom, un enfocament que ha embolicat la negociació i ha anat alimentant l’obstinació en una part i l’altra, fins que s’ha arribat a una sortida final de regust salomònic. A hores d’ara encara costen d’entendre les condicions en què s’ha produït, qui ha fet què; i per a qui i per a què s’han pres decisions tan extremes, sobretot per una de les bandes. Però la narració dels fets i el desenllaç final són prou explícits sobre les dificultats arrossegades al llarg de la negociació.
Ara li toca a la CUP. La CUP no ha de tenir por d’abordar internament la seva clarificació política. Amb l’existència de l’acord s’ha encarrilat una qüestió important però no s’ha resolt el debat necessari. Perquè és evident que la CUP pot millorar la seva definició política i hi ha aspectes organitzatius perfectibles (com hem escrit). Si la CUP hagués portat a terme un debat suficient sobre el full de ruta cap a la independència, amb una línia sòlida aprovada i assumida per tothom, les tendències favorables a cercar aliances en l’àmbit d’En Comú i el seu entorn, tot abandonant el bloc independentista, no haurien tingut recorregut; ni tampoc hauria afectat un tant per cent tan important de la seva militància la idea d’anar a unes eleccions el mes de març com a proposta política creïble per a una ruptura independentista. La CUP té també l’oportunitat de contribuir a dinamitzar un procés constituent que abasti un ampli ventall social, etc. La catarsi alliberadora i tranquil·litzadora ara i aquí es diu “debat polític”.
Després dels darrers esdeveniments que han marcat tantes persones, res ja no serà com abans. Tothom, fins i tot els col·lectius més petits, hauran de fer un esforç de reflexió. Tot plegat és aparentment senzill: posar l’independentisme al centre de l’acció política defugint tacticismes de partit i disposant les aliances i el treball de base amb nous sectors, en la perspectiva de sumar-los a l’estratègia independentista i no a l’inrevés. La independència com a porta a una nova societat més justa i democràtica. Això vol dir rebutjar la falsa reforma espanyola i prioritzar l’element polític fonamental de la conjuntura, que és la ruptura independentista.

Garriga (CUP): ‘Serem proactius en el procés i crítics amb les retallades i les mesures antisocials’

Joan Garriga i Anna Gabriel, diputats de la CUP al parlament (Fotografia: ACN).
Joan Garriga i Anna Gabriel, diputats de la CUP al parlament (Fotografia: ACN).
 
La CUP ha refermat el seu compromís amb Junts pel Sí en relació al procés independentista però alhora ha advertit que seran vigilants amb les polítiques socials que desenvolupin. ‘Serem proactius en el procés i crítics amb les retallades i les mesures antisocials’, ha afirmat Joan Garriga, el nou president del grup parlamentari de la CUP, en substitució d’Antonio Baños.
En la seva primera intervenció al parlament, Garriga ha dit que l’estabilitat parlamentària dependrà del canvi de prioritats del nou govern, que ha de defugir del marc autonòmic, les privatitzacions i les corrupcions, ha dit. També ha alertat que hi ha indicadors que els ‘preocupen’ com ara la imatge eminentment masculina del nou executiu, però ha confiat que aniran corregint-los.

dilluns, 18 de gener del 2016

Romeva: «És important que Mas tingui un paper en l'agenda internacional»

Nou govern

Romeva: «És important que Mas tingui un paper en l'agenda internacional»

El conseller d'Afers Exteriors afirma, sobre el referèndum, que "no busquem la unilateralitat, però no la descartem"

Destaca que el pressupost de la política d'exteriors de la Generalitat és de 19 milions, mentre que "només la residència de l'ambaixador espanyol al Marroc en val 6"

Romeva haurà d'informar a Exteriors dels seus viatges si són fora de la UE

| 18/01/2016 a les 09:17h
Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, entrevistat aquest dilluns

Raül Romeva, nou conseller d'Afers Exteriors, ha defensat aquest dilluns que "és important que Mas tingui un paper en l'agenda internacional" per donar a conèixer el procés a l'exterior. "En molts àmbits el poden reconèixer com una persona autoritzada", ha apuntat en una entrevista a Els Matins de TV3.

Sobre la seva conselleria, Romeva ha explicat que "està previst que s'obrin nou delegacions noves i disset més estan planificades" i que "no és car", tenint en compte que el seu pressupost serà de 19 milions d'euros. "Només la residència de l'ambaixador espanyol del Marroc val 6 milions d'euros i el pressupost de l'estat espanyol és de 1600 milions", ha comparat.

No descarta la "unilateralitat"

Sobre la celebració d'un referèndum sobre la independència, Romeva no ha descartat la "unilateralitat" en cas que sigui "impossible" poder pactar-lo: "No busquem la unilateralitat, però no la descartem". "La millor manera és que es faci de manera acordada, és com ho busquem i ho volem", ha afegit. Romeva ha recordat que s'ha anat a negociar amb l'Estat disset vegades i que, de moment, "ningú ha posat una alternativa sobre la taula".

El PSOE, el gran castigat pels electors

El PSOE, el gran castigat pels electors

Una enquesta del diari El País assenyala C's i Podemos -que seria segona força en vots- com els grans beneficiats de tornar a les urnes si no es forma govern a Madrid

La primera enquesta demoscòpica publicada després de les eleccions del 20D apunta un clar perjudicat si es tornessin a repetir eleccions, el PSOE. L'enquesta, del diari El País, assenyala que tots els partits, tret del de Pedro Sánchez i també la IU d'Alberto Garzón, incrementarien el seu percentatge de vot si es repeteixen eleccions al Congrés espanyol.  
El PSOE perdria un 0,9% dels vots i IU el 0,5%. No és un desgast pronunciat, però si es compara amb el fet que la resta de partits sumen vots, l'anàlisi canvia. El més beneficiat segons l'enquesta seria C's, que guanyaria un 2,7% dels vots fins arribar al 16,6% dels vots, seguit de Podemos, que guanya un 1,8% i se situa en el 22,5% dels sufragis. Aquest increment el situaria com la segona força en vots per davant del PSOE, però no en escons. El PP avança un 0,3% i guanya les eleccions amb un 29% dels vots.

L'enquesta també assenyala que el 43% dels votants del PP no voldrien que Rajoy tornés a ser el candidat si es torna a les urnes, i un 61% dels enquestats volen que s'arribi a un acord per evitar les eleccions.

Una família de Pedralbes és 7,2 vegades més rica que una de Trinitat Nova

Una família de Pedralbes és 7,2 vegades més rica que una de Trinitat Nova

En un any, el barri més ric de Barcelona s'ha enriquit més i el més pobre s'ha empobrit encara més

Aquest cap de setmana s'ha conegut l'Informe de Distribució Territorial de la Renda Familiar Disponible (RFD) per càpita a Barcelona, corresponent al 2014. L'estudi indica que la renda familiar mitjana a la ciutat creix en un 1,1% i que les rendes mitjanes són majoritàries, tot i que amb menys presència -i més empobrides-, que abans de la crisi. Per districtes, Sarrià-Sant Gervasi és el que acumula una renda més alta i Nou Barris, la més baixa. De fet, vuit dels deu barris més pobres corresponent a aquest darrer districte. 
L'índex de Pedralbes se situa ara en 251,7 punts, alhora que Trinitat Nova torna a retrocedir i cau fins a 34,7. És a dir, que la renda del barri més ric és 7,25 vegades més que la més desafavorida. Els índex s'obtenen a partir dels ingressos i la despesa en termes absoluts així com de la combinació, en termes relatius, de diverses variables relacionades amb la situació laboral, nivell educatiu, la capacitat de consum i la situació patrimonial. Es calcula a cada barri centrant el valor de Barcelona en base 100.
Pel que fa a la distribució de la renda per districtes, la situació és molt semblant a la d'anys anteriors. Tant en posicions com en valors, els districtes revelen una gran estabilitat, mantenint-se Sarrià-Sant Gervasi i Nou Barris en les posicions extremes. En posicions intermèdies, les Corts -destacat en la segona posició-, l'Eixample i Gràcia per sobre de la mitjana, i Sant Martí, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Sants Montjuïc i Sant Andreu, per sota, tots ells amb valors entre el 73 i el 80% de la mitjana i amb poc més de la meitat de la població de la ciutat. Destacable el creixement a Ciutat Vella, la renda del qual ha passat de la novena posició al 2007, a la sisena posició el 2014. Horta Guinardó passa de la sisena a la setena posició del rànquing de la riquesa dels deu districtes, mentre que Sant Andreu descendeix de la setena a la novena.

L'informe que es presentarà a la Comissió d'Economia i Hisenda de dimarts vinent recull que la Renda Familiar Disponible per càpita a Barcelona ha virat lleugerament a l'alça durant 2014, després del descens dels darrers anys. Aquest augment del 1,1%, que l'ha situat en 19.335€, es sustenta en la millora de l'ocupació, de l'activitat empresarial, i de la situació econòmica general. L'informe també revela que les rendes mitjanes continuen sent majoritàries a Barcelona, però inferiors als nivells d'abans de la crisis. Així mateix es constata que les rendes baixes continuen per sobre del 35%, i les molt baixes per sobre del 15,5%.

Gràcies pel vostre servei, president Mas, per Víctor Alexandre

Gràcies pel vostre servei, president Mas

"El linxament del president Mas ha estat un espectacle esborronador i indigne"


Vivim dies enèrgics, dies d'un ritme polític tan frenètic que se'ns fa difícil mesurar l'abast real del que estem fent. Els fets transcendents se succeeixen d'una manera tan vertiginosa que no hi ha espai per a la reflexió o l'anàlisi serenes, sobretot tenint en compte que també s'hi barreja la cridòria induïda per l'espanyolisme, que, a manca d'arguments i exasperat per la nostra fermesa, insulta, desqualifica, amenaça i baladreja. Tanmateix, avancem. Avancem malgrat els obstacles que nosaltres mateixos ens posem pel camí i que, tot sovint, ens fan perdre un temps valuós, com ara els darrers tres mesos fins a la investidura del president Carles Puigdemont. Ens els podíem haver estalviat, francament. I encara més ens podíem haver estalviat determinats comportaments autodestructius. Però ja està fet i no cal posar-nos pedres al fetge. L'important, com dic, és que el Procés és viu i que res no l'aturarà. No l'aturarà Madrid, no l'aturarà el seu Tribunal Constitucional i no l'aturaran les seves forces armades. La llibertat és un Dret Humà bàsic i res no impedirà la consecució pacífica i democràtica de la llibertat del poble de Catalunya.  
La força d'aquest procés, ho sap tothom, és la seva transversalitat. A diferència del cas escocès, el català no és un procés promogut per un partit polític o per una personalitat específica, sinó pel gros d'una col·lectivitat, més enllà de les adscripcions socials individuals. I la imatge d'aquesta transversalitat, la foto més odiada i temuda per l'espanyolisme, va ser la de l'abraçada entre el president Mas i David Fernàndez, diputat de la CUP. Era la imatge que feia veure al món la sòlida base social del procés català i també la seva immensa força, ja que un procés que aconsegueix unir l'esforç de partits tan distants com CDC i la CUP no té aturador. La fita de la llibertat requereix la suma d'esforços i tots els braços són benvinguts. Aquesta és la raó per la qual els qui no la volen dediquen tanta energia a dividir-nos.

En aquest sentit, el linxament del president Mas ha estat un espectacle esborronador i indigne. L'anomenada revolució dels somriures no es pot permetre linxar la seva figura més internacional; l'anomenada Via Catalana, que ha despertat l'admiració de tot el món per la seva força integradora, no es pot permetre excloure el president que ha fet per la llibertat de Catalunya el que no havia fet cap altre president. Per això jo he sentit vergonya aliena, i també tristesa, en veure el tracte que rebia per part d'alguns catalans com si fos un empestat. Només cal veure l'odi que li té l'espanyolisme per adonar-se del seu valor. Això sol ja hauria d'haver servit per fer pinya entorn seu. Nosaltres, en canvi, l'hem satanitzat, i hem fet el joc a l'espanyolisme.

La sort ha estat que la intel·ligència política d'Artur Mas ha capgirat la situació amb una solució tan brillant i inesperada com la del 9-N, perquè el seu pas enrere -deixem de repetir el bunyol gramatical "un pas al costat", si us plau!- no sols ha comportat la presidència de Carles Puigdemont -un polític que aviat sorprendrà per la força de les seves conviccions nacionals-, sinó que ha volatilitzat de cop el ridícul argument espanyolista que deia que el Procés era Mas. A partir d'ara diran que el Procés és Puigdemont.

Però per què feia tanta nosa Artur Mas a l'espanyolisme de dretes i d'esquerres? Era només per la seva qualitat de president català refractari a les desqualificacions i amenaces de Madrid? No, és clar que no. Mas feia nosa, moltíssima nosa, als enemics de la llibertat de Catalunya, perquè és un estadista d'una magnitud extraordinària, perquè, a diferència de Montilla, Zapatero o Rajoy, pot fer conferències en la llengua que parlen tots els caps d'Estat del món, perquè és la imatge internacional del Procés, perquè no s'ha arronsat en la defensa dels nostres drets nacionals, perquè allò que diu i la manera com ho diu inspira respecte i perquè és el polític que tots els partits espanyolistes, si poguessin comprar-lo, voldrien presentar com a candidat a unes eleccions.

L'expresident Mas, per tant, no es mereixia el tracte que ha rebut per part d'alguns catalans. Més que més sabent, com se sabia, que s'havia compromès a plegar un cop reeixit el Procés. Però fins i tot dins d'aquest joc dels disbarats, que ha estat a punt d'abocar-nos a unes galdoses noves eleccions, Mas no ha perdut els nervis i ha transmès confiança a aquells que ja veien impossible l'acord entre Junts pel Sí i la CUP. Ha beneficiat el país, ha evitat el desànim de l'electorat independentista, ha evitat la guerra interna que haurien provocat en la CUP unes eleccions al març, ha garantit l'estabilitat governamental necessària que requereix aquesta fase del Procés i ha enfortit la seva pròpia figura. Una figura que en surt altament engrandida.

Per bé que Artur Mas ja té un lloc en la història per la tasca que ha fet en favor de la llibertat de Catalunya, la seva carrera no s'atura aquí. Encara és un home jove que, a partir d'ara, des d'una posició menys assetjada i amb les mans molt més lliures, pronostico que seguirà treballant i creixent políticament. El temps ho dirà. En aquest moment estem massa immersos en les batalles del dia a dia per valorar en la seva justa mesura el camí que hem fet, però quan culminem la travessia comprovarem que, d'Artur Mas, en parlaran bé fins i tot aquells que ara més el blasmen. Gràcies sinceres pel vostre servei a Catalunya, president.